start »

Pelletált alomszalma

A hozzáértők tudják, a laikusok pedig nem is sejtik, hogy milyen nagy fontossággal bír a megfelelő alom kiválasztása. Többen foglalkoztak már tudományosan és kevésbé tudományosan az ideális alomanyag megtalálásával. Abban mindenki egyetért, hogy a nyertes anyagnak nagy nedvességmegkötő képességgel kell bírnia, megfelelően puhának, penészmentesnek és pormentesnek kell lennie.

A többi már szubjektum. Mi alapanyagként a szalma mellé tesszük le voksunkat. Termékünk a pelletált alomszalma. Az általunk alkalmazott eljárással (pelletálás) tovább javítjuk a szalma előnyös tulajdonságait, valamint a technológiával és odafigyelésünkkel csökkentjük a szálas szalmával történő almolás esetleges kockázatát (por, penész).

Termékünk minőségi, hazai búzaszalmából készül. Nagy figyelmet fordítunk az alapanyagul szolgáló, beszállításra kerülő szalma minőségére. Különös tekintettel vagyunk annak nedvesség, penészspóra és egyéb idegen szennyező anyag tartalmára. Sajnos tényként kezelhetjük, hogy a bálázás során penészspórákat is csomagolunk a szalma mellé. A bálák megfelelő időben történő beszállításával, csapadéktól védett, fedett helyen történő tárolásával próbáljuk a spórák szaporodásának elejét venni.

A gyártás során alkalmazott technológia további biztosítékot nyújt arra vonatkozóan, hogy a felhasználó jó minőségű, pormentes, nagy nedvszívó képességű, kizárólag tiszta szalmát tartalmazó alomanyaghoz jusson.

A por és idegenagyag mentességet a technológiai sorban több helyen megtalálható rosták, mágnesek, idegenagyag-leválasztók biztosítják. A megfelelő méretre beállított darálást követően a nedvszívó képesség növekszik. Az eljárás során a szalma aktív felülete megnő, így nedvszívó képessége többszörösére változik. Ennek következményeként a légutakat bántó ammónia mennyisége is lecsökken. A minőség szempontjából nem elhanyagolható a szalmát érő jelentős hőhatás, mely a pelletálás folyamán alkalmazott nagy nyomás hatására lép fel. Ez is segíti az almolásra szánt anyagunk csíraszámának csökkentését.

Termékünk 100%-ban szalma, hozzáadott anyagtól mentes, 10-50 mm hosszú, 8 mm átmérőjű henger alakú, sárgásbarna színű pellet. Pelletünk 35 kg-os, megfelelően lezárt műanyag zsákban kerül forgalomba, de vásárlóink egyedi kívánságait is figyelembe tudjuk venni, mind az egységsúly, mind a csomagolóanyag tekintetében.

Miért használjuk mi is almozásra a pelletált alomszalmát?

A hagyományos alomszalmánál jelentősen nagyobb nedvszívó képessége révén több ammóniát képes megkötni. A szabad ammónia megkötésével ritkábban alakul ki légzőszervi irritáció. A portalanítási eljárás következtében a box levegője pormentesebb, istállónk tisztább. A változatlan gyártási technológia és az ellenőrzött alapanyag a termék minőségének állandóságát biztosítja.

Természetesen az állat igényeinek kielégítése az elsődleges cél, de a tulajdonos, a lovász szempontjai is fontosak. Csökken a felhasznált alom mennyisége, így a keletkezett trágya is jóval kevesebb. (Tapasztalatunk szerint, az általunk alkalmazott technológiával 60%-kal kevesebb kisebb trágya kerül ki a boxokból.) A légmentesen lezárt zsákok tárolása és mozgatása nagyságrenddel egyszerűbb, mint a bálás szalmáé. A box tisztántartása mérhetően kevesebb időt vesz igénybe.

Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalmaA pelletált alomszalma felhasználása igen egyszerű. Az alábbi sorokban saját tapasztalatainkat ismertetjük. A tiszta boxba (12 m2) első alkalommal, kb. 120 kg szalmapelletet öntöttünk, majd kézi erővel elterítettük. A pellet néhány órán belül a ló súlya és mozgása következtében szétmorzsolódik, így ezt a mennyiséget elegendőnek találtuk. Naponta legalább kétszer távolítottuk el a bepiszkolódott alomrészt, melyet pótoltunk, így az első hónapban további 70 kg pelletet használtunk fel. A második hónapban a trágyával beszennyezett és leszedett alom pótlására max. 100 kg szalmapelletet használtunk, majd a harmadik hónapot egy teljes cserével indítottuk. Tehát két hónap alatt kb. 290 kg-ot használtunk fel.

Mi segítünk Önnek, amennyiben kérdése merülne fel, vagy többet szeretne tudni tapasztalatainkról! Várjuk megkeresését!

1. nap - Terítés

Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma
2. nap

Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma
3. nap

Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma
4. nap

Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma
7. nap

Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma Mű-Pellet Zrt. - Pelletált alomszalma