start »

tűzipellet

A tüzelési célra gyártott pelleteket összefoglalóan tűzipelletnek hívjuk. Története az amerikai kontinensen kezdődött az 1900-as évek első harmadában.

Az előkészített alapanyagból nagy nyomáson történő préseléssel, rendszerint 6-8 mm átmérőjű, hengeres, 10-50 mm hosszúságú fűtőanyag készül. Ebben a formában a termék több tulajdonsága kedvezőbb, mint az alapanyagé. Könnyebben raktározható, szállítható, tisztább, de ami a legfontosabb, hogy ezzel az eljárással szabályozhatóbbá válik a szilárd tüzelőanyaggal történő fűtés. Az ily módon "folyékonnyá" tett szilárd tüzelőanyag adagolhatósága közelít a gáz és a folyékony halmazállapotú fűtőanyagokéhoz. Mindezen jellemzőkkel közel olyan kényelemmel fűthetünk, vagy juthatunk meleg vízhez, mint a gázzal történő tüzeléskor.

Lényeges tulajdonsága, hogy környezetbarátabb más fosszilis tüzelőanyaghoz képest, mivel elégetésekor csak annyi CO2 szabadul fel, amennyit a növény élete során megkötött (CO2-semleges).

Sok előnyös tulajdonságából érdemes még kiemelni, hogy minden más fosszilis tüzelőanyaghoz képest olcsóbb. Sok viszonyszámról olvashatunk, hogy mennyivel olcsóbb a pellettel történő fűtés a gázhoz képest, de a "legpesszimistább" megállapítások is minimum 25%-ról szólnak.

Alapanyagát tekintve két fő csoportba soroljuk a tűzipelletet: fa és agripellet. Érdemes külön-külön foglalkozni velük, mivel a két pellettípus erősen eltérő hamu, klór, kálium, kén és szilícium tartalma következtében, elégetésük más tüzeléstechnikai megoldást igényel.

Fapellet

Sokan a pellet kifejezést a fapellettel azonosítják. Ma ez a legismertebb és legelterjedtebb energiahordozóként használt pellet. A kiváló minőségű fapellet fafeldolgozó üzemek (fűrész-, bútor-) melléktermékéből, a kéreg, levél és szennyezőanyag mentes fűrészporból, faforgácsból készül. Az ilyen alapanyagú pelletnek a hamutartalma 1% alatti lesz. Ez azért fontos, mert általában a fapellet égők, - főképp az otthonokban használt kisebb és érzékenyebb készülékek - magas hamutartalom mellett eltömődnek. Fontos, hogy a fa alapanyagú pelletek elégetésére kifejlesztett égők csak fapellettel működnek üzembiztosan.

Mi kiváló minőségű, a DIN és az ÖNORM előírásainak megfelelő, hazai gyártású keményfa pelletet kínálunk. A standard 15 kg-os zsákos kiszerelés mellett lehetőség van 1 és 2 m3-es big-bag-es szállításra. A 6 mm átmérőjű tűzipellet az akkreditált laboratóriumi bevizsgálása során magas, 18 Mj/kg feletti fűtőértéket és alacsony hamutartalmat (0,64%) mutatott.

Agripellet

A növénytermesztés folyamatában és a hozzá kapcsolódó feldolgozóiparban sok "felesleges" növényi anyag, melléktermék keletkezik, melyből préselési eljárással magas fűtőértékű pellet készíthető. Ezeket a pelleteket összefoglaló néven - utalva az alapanyag eredetére -agripelletnek hívjuk. Hazánk adottságai egyértelműen ezen pellet előállításának kedveznek, de az agripellet elterjedését technikai tényezők akadályozzák. Több problémával találták magukat szembe mindazok, akik az agripellet elégetésével próbálkoztak fapellet-tüzelésű, illetve hagyományos kazánjaikban. Elsősorban a képződő hamu nagy mennyiségével és viszonylag alacsony lágyulási hőmérsékletével kell megbírkóznuk a fejlesztőknek. Mindez azt eredményezi, hogy a hamutartalomra érzékeny fapelletégők nem alkalmasak agripellet elégetéséhez, erre speciális égőfejre van szükség. További kihívást jelent az égés folyamán képződő korrozív anyagok, valamint sók lerakódása a kazán és a hőcserélő felületén.

A fent említett kihívások ellenére az agripellet eltüzelése nem tűnik leküzdhetetlen technikai akadálynak. A pelletkazán piacon az elmúlt időszakban komoly élénkülés tapasztalható, egyre-másra találkozhatunk neves hazai és külföldi (osztrák, cseh, lengyel, horvát, szlovák) gyártók lágyszárú pellet elégetésére alkalmas termékével.